2015. január 31., szombat

Kofta challaw: Afgán húsgolyók basmati rizzsel

A mai recept tökéletes megoldás arra az esetre, amikor gyors, finom, laktató ételt szeretnénk készíteni. Amikor nincs túl sok időm főzni, de mégis valami ínycsiklandó ebédet/vacsorát szeretnék az asztalra tenni, gyakran esik a választásom a koftára.   



A kofta Afganisztán, Azerbajdzsán, Pakisztán, Irán, India, Törökország, a Balkán és az arab országok jellemző étele. Ahány ország, annyiféle variációja létezik. Neve a perzsa küfta szóból ered, melynek jelentése: darált/darálni. 

Ma az afgán kofta challaw receptjét hoztam el Nektek. A kofta szó jelentését már ismerjük, a challaw pedig annyit tesz: rizs. Afganisztánban igen kedvelt és gyakran készített ételnek számít: baráti összejövetelek, ünnepek alkalmával szinte mindig az asztalra kerül.
Afgán "terülj-terülj asztalkám": középen balra látható a kofta is.
(Forrás: www.facebook.com/AfghanCuisines)

Hozzávalók: 

- 1 kg. darált hús (marhából az igazi, de másfajta is megfelelő)
- 2 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb csokor koriander (én most petrezselyemmel helyettesítettem) 
- 1 tojás
- 1 tk. kurkuma
- 3 tk. őrölt koriander
- bors
- só
- csili (elhagyható)
- 3 dl. 100%-os paradicsomlé
- olaj


Elkészítés: 

1. A darált húst egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadunk egy kockára vágott vöröshagymát, 2 gerezd kockára vágott fokhagymát, egy tojást, ízlés szerinti mennyiségű sót, fél tk. kurkumát, egy tk. őrölt koriandert, borsot, ha szeretjük, akkor kevéske csilit, valamint a csokor koriander/petrezselyem felét felaprítva. Alaposan összedolgozzuk, golyókat formázunk belőlük, majd kicsit pihentetjük.

2. Kevés olajon egy kockára vágott vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, félidőben hozzáadunk 2 gerezd felkockázott fokhagymát is. Ezután következnek a fűszerek: ízlés szerint só és bors, fél tk. kurkuma, 2 tk. őrölt koriander. Fél perc alatt kevergetve megpirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd lefedve felforraljuk. (Ha sűrűnek találjátok, önthettek hozzá kevés vizet!)

3. Beletesszük a húsgolyókat, 25-30 perc alatt közepes tűzön, időnként óvatosan megkevergetve készre főzzük.

4. A maradék korianderrel/petrezselyemmel díszítve, basmati rizzsel (elkészítése itt található) tálaljuk.




Jó étvágyat! 



A receptért köszönet Amalnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése