2015. január 24., szombat

Biryani csirke

Néhány napja épp azon törtem a fejem, mit is főzzek aznap, mikoris beugrott: biryani. Mivel valami pikáns, izgalmas, fűszeres, kiadós és nem mellesleg viszonylag gyorsan elkészíthető ételt szerettem volna készíteni, így ez tökéletesnek bizonyult. S hogy összekössem a kellemeset a hasznossal, úgy gondoltam, következő blogbejegyzésnek is megfelelő lesz.



A biryani csirke Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika, Mauritius, az Egyesült Királyság és a Közel-Kelet közkedvelt étele. Eredetét tekintve pontos információkkal nem rendelkezünk, de mindenképp Ázsia déli területeiről származtatják. Maga a "biryani" szó a perzsa nyelvből származik, egyes meglátások szerint a "birinj" szóval hozható kapcsolatba, mely perzsául rizst jelent. Mint oly sok más ételnek, ennek is megannyi variációja létezik.  Tulajdonképpen ahány terület, ahány kultúra, ahány vallás, annyiféle recept.

Én az india variációt hoztam el Nektek.

Hozzávalók:

- 6-7 közepes méretű csirkecomb 
- 2 bögre basmati rizs
- 3 közepes paradicsom
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 ek. natúr joghurt
- 1 db. lime
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- 1 ek. őrölt fűszerkömény
- 1 tk. kurkuma
- 5 tk. garam masala (elkészítése itt)
- csili (elhagyható)
- olaj
- díszítéshez friss koriander vagy petrezselyem

Elkészítés:

1. A rizst többször átmossuk. Addig ismételjük, míg a víz teljesen tiszta nem lesz. Beáztatjuk, félretesszük.

2. A csirkecombokat alaposan megmossuk, bőrét lehúzzuk. Egy tálba helyezzük őket, hozzáadunk egy ek. sót, két tk. garam masalát, fél tk. kurkumát, egy tk. összezúzott fokhagymát, egy lime kifacsart levét. Alaposan összeforgatjuk, majd letakarva pihenni hagyjuk.

3. A kockára vágott vöröshagymát egy dl. olajon (kicsit több olaj szükséges a megszokott mennyiségnél) üvegesre pirítjuk, rászórunk két tk. köményt és két tk. fokhagymát. Ezután mehet rá egy ek. só, két tk. garam masala, fél tk. kurkuma és a kockára vágott paradicsom. 2-3 perc alatt kevergetve összepirítjuk. Amennyiben szeretitek csípősen, mehet hozzá egy kevéske csili is.

4. Ezt követően hozzáadunk négy ek. natúr joghurtot és alaposan összekeverjük. 

5. Hozzáadjuk a bepácolt húst, alaposan összeforgatjuk, és lefedve, időnként megkeverve 20-25 perc alatt puhára főzzük. (Plusz vizet NEM kell hozzáadni, amennyit a hús engedni fog, az bőven elég!)

6. Ha puhára főtt, kiszedjük a húsokat, a főzőlevet pedig leszűrjük, hamarosan szükségünk lesz rá.

7. Felteszünk melegedni egy nagyobb lábasba vizet,  a rizs mennyiségének tízszeresét. Amikor már gyöngyözik, azaz majdnem forr, hozzáadjuk az előzőleg átmosott és beáztatott rizst, egy ek. sót és 10 percig főzzük. Az idő elteltével leszűrjük. Ekkor, ha a főzőlé, melyben a húst főztük, kihűlt volna, akkor felmelegítjük. A rizsünk felét visszaöntjük a nagyobb lábasba, meglocsoljuk másfél merőkanál főzőlével, megszórjuk fél tk. garam masalával, ráhelyezzük a húst, majd erre jön a rizs másik fele, újabb másfél merőkanál főzőlé, fél tk. garam masala. Egy konyharuhával bebugyolált fedővel lefedjük, 15-20 percig a lehető legkisebb lángon pároljuk.
(A basmati rizs elkészítése itt található lépésről-lépésre. Jelen esetben annyi a különbség, hogy a hús főzőlevével pároljuk.)

8. Ha elkészült, alaposan összekeverjük és egy nagyobb tálcán korianderrel vagy ennek híján petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



Tökéletes fogás ebédre vagy akár vacsorára is. Izgalmas, pikáns, fűszeres, garantáltan a család kedvence lesz. Az illatáról pedig már szót se ejtsünk
.. Isteni! :)



Jó étvágyat!





A receptért köszönet Sarah Zafarnak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése