2015. január 15., csütörtök

Garam masala fűszerkeverék házilag


Ha feltenném a kérdést, hogy "Melyek az indiai konyha legnépszerűbb fűszerei?", akkor a válaszok tekintetében minden bizonnyal a Top3-ban lenne a garam masala. Természetesen jogosan! Ez a fűszerkeverék valóban indiai eredetű, de manapság már a bagladesi, pakisztáni és afgán konyha is előszeretettel használja. Nevének jelentése sokatmondó, ám kissé megtévesztő is: garam = csípős, masala = keverék. Mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya régiónként eltérő, ezért nem jelenthetjük ki, hogy minden esetben jellemzi a csípősség.

A megfelelő recept kikísérletezése alatt jómagam is számtalan variációra bukkantam. Sok indiai oldalt és videót végignéztem, míg sikerült a megfelelő hozzávalókat és arányokat elérnem.




Hozzávalók:

- 4 ek. egész koriander
- 3 ek. egész kömény
- 2 ek. egész zöld kardamom
- 4 db. egész, közepes méretű babérlevél
- 1 ek. egész fahéj 
- 2 ek. egész feketebors
- 1 ek. szegfűszeg
- fél ek. szegfűbors 


Elkészítés:

1. Amennyiben van konyhai elektromos örlőgépetek, akkor nagyon egyszerű az elkészítés: az előzőleg kimért hozzávalókat beleöntjük, majd néhány perc alatt egyenletes porrá őröljük. 




2. Abban az esetben, ha nem rendelkeztek vele, a következőt lehet tenni: fogunk egy serpenyőt, beleöntjük (zsiradék hozzáadása NÉLKÜL) a koriandert, köményt, kardamomot (kettévagva, magját kikaparva, s csak azt felhasználva), fahéjat, feketeborsot, szegfűszeget, szegfűborsot, s egy perc alatt átpirítjuk, hogy az aromák és illatanyagok felszabaduljanak. Ezután az összes hozzávalót egy mozsárba helyezzük, és alaposan összetörjük.

Az elkészült fűszerkeveréket egy jól záródó üvegbe tesszük, így hónapokig eláll.






Hmm, érzitek az illatát? Mennyei! :) Nem hiába nevezik a fűszerek királynőjének

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése