Ha feltenném a kérdést, hogy "Melyek az indiai konyha legnépszerűbb fűszerei?", akkor a válaszok tekintetében minden bizonnyal a Top3-ban lenne a garam masala. Természetesen jogosan! Ez a fűszerkeverék valóban indiai eredetű, de manapság már a bagladesi, pakisztáni és afgán konyha is előszeretettel használja. Nevének jelentése sokatmondó, ám kissé megtévesztő is: garam = csípős, masala = keverék. Mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya régiónként eltérő, ezért nem jelenthetjük ki, hogy minden esetben jellemzi a csípősség.
A megfelelő recept kikísérletezése alatt jómagam is számtalan variációra bukkantam. Sok indiai oldalt és videót végignéztem, míg sikerült a megfelelő hozzávalókat és arányokat elérnem.
Hozzávalók:
- 4 ek. egész koriander
- 3 ek. egész kömény
- 2 ek. egész zöld kardamom
- 4 db. egész, közepes méretű babérlevél
- 1 ek. egész fahéj
- 2 ek. egész feketebors
- 1 ek. szegfűszeg
- fél ek. szegfűbors
Elkészítés:
1. Amennyiben van konyhai elektromos örlőgépetek, akkor nagyon egyszerű az elkészítés: az előzőleg kimért hozzávalókat beleöntjük, majd néhány perc alatt egyenletes porrá őröljük.
2. Abban az esetben, ha nem rendelkeztek vele, a következőt lehet tenni: fogunk egy serpenyőt, beleöntjük (zsiradék hozzáadása NÉLKÜL) a koriandert, köményt, kardamomot (kettévagva, magját kikaparva, s csak azt felhasználva), fahéjat, feketeborsot, szegfűszeget, szegfűborsot, s egy perc alatt átpirítjuk, hogy az aromák és illatanyagok felszabaduljanak. Ezután az összes hozzávalót egy mozsárba helyezzük, és alaposan összetörjük.
Hmm, érzitek az illatát? Mennyei! :) Nem hiába nevezik a fűszerek királynőjének!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése