2015. január 13., kedd

Basmati rizs

Az első bejegyzésemet rögtön egy vallomással kell kezdenem: sosem tudtam tökéletes rizst készíteni. Kipróbáltam "A", "B" rizst, előre főzöttet, fehéret, barnát, de egész egyszerűen valami hiba mindig csúszott a gépezetbe: vagy leragadt vagy összeragadt vagy szétfőtt és még hosszasan sorolhatnám. Alapvetően tehát a rizs és én nem ápoltunk szoros baráti kapcsolatot. :) Így volt ez mindaddig, míg meg nem ismertem az afgán vőlegényem és vele együtt ezt a rizsfajtát is. :) Az ő konyhájukban ugyanis ha a rizsről, mint köretről van szó, csakis a basmati jöhet számításba. Megtanultam, hogyan kell elkészíteni, s mindjárt Ti is látni fogjátok, nincsen benne semmi ördöngősség. És az eredmény? Magáért beszél. Lassan két éve készítem, és őszintén szólva, még egyszer sem jártam vele  pórul. 





10 kg-os basmati rizs
A basmati a hosszúszemű rizsfajták közé sorolandó. Nevének két jelentése is ismeretes, mindkettő igencsak beszédes: "illatos", "puha rizs". Napjainkban India és Pakisztán a legjelentősebb termesztője és exportőre. Amellett, hogy könnyen elkészíthető, nem ragad, nem fő szét, egyéb pozitív tulajdonsággal is bír: glikémiás indexe közepes, ami egyrészt annyit jelent, hogy jóval egészségesebb, mint a többi rizsfajta, másrészt pedig diétába is nyugodt szívvel beilleszthető. Fontos B-vitaminforrás (tiamin, niacin), erőteljes szerepet játszik a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésében, valamint segíti az egészséges bőr fenntartását. No, és az illata? Szagoljátok meg, s érezni fogjátok...! :)


Első bejegyzésként azért ennek a receptnek az elkészítését választottam, mert a keleti konyhában ha rizsköretről van szó, akkor az esetek nagy többségében basmati rizst használnak. 



HOZZÁVALÓK:

- 1 bögre basmati rizs
- 1 ek. só
- 2 ek. olivaolaj
- víz



ELKÉSZÍTÉS:

1. Első lépésként rizsünket alaposan átmossuk, akár háromszor, négyszer is, addig ismételve, míg a víz, melyet leöntünk róla, már nem "tejes" színű, hanem tiszta. Ez azért fontos, mert ezáltal kimossuk a keményítő nagy részét belőle, ami pedig a le - és összeragadásért felelős. (Én már csak tudom, higgyétek el! ;)


2. Legalább 20 percet ázni hagyjuk.



3. Egy edényben vizet melegítünk. Az általános rizsfőzési szabályok ismereteit a rizs:víz arányról most felejtsük el. Minimum a rizsünk tízszeresének megfelelő vizet tegyük fel melegedni, ennél kevesebb ne legyen.



4. Mikor a víz már gyöngyözik, azaz majdnem forr, hozzáadunk 1 ek. sót, majd a rizst is. Néhányszor megkeverve 10 percig hagyjuk a vízben főni. 



5. 10 perc után leszűrjük, úgy, ahogy azt a tésztákkal szoktuk tenni (a szűrési idő akkor megfelelő, mikor az ujjunkkal egy rizsszemet már szét tudunk nyomni, de még érezzük, hogy belül kemény). Szűrés után visszaöntjük az edénybe. 




6. Egy másik, kisebb edényben vizet forralunk: kétszer annyit, mint amennyi rizzsel dolgozunk. Jelen esetben egy bögre rizshez két bögre vízre van szükségünk. A vízhez adunk 2 ek. olivaolajat, s felforraljuk, majd a rizshez öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy mindenütt átjárja az olivaolaj, víz elegy. Kis "kupacba" egyengetjük, és a fakanál nyelének segítségével lyukakat készítünk. 



7. Egy konyharuha vagy alufólia segítségével betakargatjuk a fedőt, ezáltal nem fog a hő kiszökni. Rátesszük az edényre, és a lehető legkisebb lángon 10 perc alatt puhára pároljuk. 









8. Az idő leteltével megnézzük, készen van-e a köretünk. Ha úgy látjuk, még nem párolgott el az összes ráöntött víz, akkor egy-két percre még visszahelyezzük a fedőt. Ellenkező esetben készen vagyunk!


Az eredmény pedig egy illatos, pergős rizsköret.



Jó étvágyat kívánok!








1 megjegyzés:

  1. What are some of the most common casino games in Vegas
    The 보령 출장마사지 popular slot machines have become staples of Las Vegas, 이천 출장마사지 the classic game of 광주광역 출장안마 the same name, 영주 출장안마 the Big Joker 경주 출장샵 and Joker's Joker's Joker,

    VálaszTörlés