A mai recept egy tipikusan indiai étel, azon belül is egy autentikus reggeli a sindhi kultúrában. A daal (ejtsd: dal) jelentése sárgaborsó, a pakwan (ejtsd: pákván) pedig a hozzá elfogyasztott ropogós falatkákat jelöli. Hagyományok ide, hagyományok oda, bátran lépjünk túl a reggeli mivoltán, nyugodt szívvel ajánlom vacsorára is vagy akár ebédre - mi például ma harangszóra fogyasztottuk. :) Az elkészítés abszolút nem nehéz, ajánlom azoknak is, akik még nem annyira mozognak otthon a konyhában, s mivel nem tartalmaz húst, vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
(4 személyre)
Daal:
- 1 bögre sárgaborsó (megmosva, legalább 4 órán át áztatva)
- 1 tk. chili (elhagyható)
- 1.5 tk. só
- fél tk. kurkuma
- fél tk. mangopor
- 1 tk. őrölt feketebors
- 1 tk. curry fűszerkeverék
- 2 tk. garam masala
- 2.5 ek. olaj
- fél tk. kömény
- 1 tk. apróra vágott gyömbér vagy 1 tk. gyömbérpor
Pakwan:
- 1 bögre liszt
- 3/4 bögre búzadara
- 1.5 ek. olaj
- fél tk. só
- fél tk. kömény
- víz
- olaj a sütéshez
Pakwan elkészítése:
1. Egy tálba öntjük az 1 bögre lisztet, hozzákeverjük a 3/4 bögre búzadarát, fél tk. sót, fél tk. köményt, majd meglocsoljuk a 1.5 ek. olajjal és alaposan összedolgozzuk. Ezt követően lassan adagolva annyi vizet öntünk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható masszát kapjunk. Letakarva 15 percet pihentetjük.
2. Kissé olajozott felületen vékonyra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Ezután a kis köröket nyújtófával még elvékonyítjuk, s ezáltal nagyítjuk is. Minden egyes korongot mindkét oldalon villával többször megszurkálunk, ezáltal sütésnél nem fognak majd felfújódni. Sütésig letakarjuk őket.
3. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Ha már elég forró, beleteszünk 3-4 pakwant, a serpenyő méretőtől függően. Az első néhány másodpercben mindegyiket kicsit lenyomkodjuk, hogy az olaj teljesen elfedje, így nem tudnak felfújódni. Ezután már szépen sülnek maguktól. A kész ropogtatnivalókat konyhai papírtörlőre szedjük.
Daal elkészítése:
1. Egy lábasba öntjük a megmosott és beáztatott sárgaborsót, s annyi vizet öntünk rá, mely elfedi. Hozzáadjuk a darabokra vágott gyömbért vagy gyömbérport, 1 tk. sót, fél tk. kurkumát, 1 tk. curry fűszerkeveréket, 1 tk. chilit, 1 tk. őrölt feketeborsot, s lefedve főzzük. (Ha esetleg hab képződne, azt folyamatosan eltávolítjuk a tetejéről.)
2. Az első forrástól számított 10 perc után hozzáadjuk a fél tk. mangoport, 2 tk. garam masalát és tovább főzzük.
3. 2 és fél ek. olajat egy másik kis serpenyőben felhevítünk, hozzáadjuk a fél tk. köményt, 1-2 perc "sütés" után a sárgaborsóhoz öntjük.
4. Puhára főzzük.
5. Találásnál a sárgaborsót kis tálkákba szedjük, esetleg korianderrel, erős paprikával díszítjük, s mellé néhány pakwant kínálunk.
Jó étvágyat!
Ui.: Időközben ki is tavaszodott, a jácintom pedig stílusosan március 1-jére ki is nyílt. :) Kár, hogy az illatát nem tudom átadni Nektek... :)
Recept forrása itt található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése