Nem szoktam túl sűrűn levest készíteni, ennek legfőbb oka talán az, hogy a párom nem túl "leveses", csak magamnak pedig nem állok neki külön főzőcskézni. Vannak azonban olyan időszakok, amikor kipattan a fejemből (vagy inkább a gyomromból?) az isteni szikra, hogy ma nekem levest kell ennem. Nos, ilyen nap volt ez a mai is. Ilyenkor aztán kezdődik a matekozás, mire essen a választás, amit mindketten szívesen megeszünk. Nekiláttam hát keresgélni a neten, legyen akkor valami keletiesebb ízvilág, azzal nem lőhetek mellé. Így találtam meg a curry levest. Annyira egyszerű, gyors és ízletes, hogy azon tanakodtam, hogy is nem találtam én ezt eddig meg vagy úgy egyáltalán, saját magamtól miért nem alkottam meg ezidáig? De mint tudjuk, utólag mindig könnyű okosnak lenni... :) Mindenesetre ezentúl biztos gyakran az asztalra fog kerülni. Aki alapból kedveli a curry fűszerkeveréket, annak biztosan ízleni fog, a többi hozzávaló már csak a pontot teszi fel arra a bizonyos i-re.
Ha már curry leves, akkor essen néhány szó magáról a curryről:
A curry elnevezés eredetileg két, egymástól független növényt jelent, két különböző névvel, azonban a britek egy és ugyanazon szó alatt honosították őket, s ennek hatására így is terjedt el, ám a kettő pedig nem összekeverendő. A kari egy elsősorban Indiában népszerű fűszernövény, a curry pedig a fűszerkeverék neve.
Kari fűszernövény (forrás: www.edenkert.hu)
Érdekes, hogy maga a curry fűszerkeverék csak igen kis mértékben tartalmaz karilevelet. Legfőbb alkotói a római kömény, kurkuma, lepkeszemag, csilipaprika.
A curry-ben megtalálható az ún. kurkumin vegyület, melynek köszönhetően számos pozitív hatással bír:
Ezen tények ismeretében nézzük, hogy is készül ez az ízletes és egészséges leves.
Hozzávalók:
- 3 db. vöröshagyma
- 3 db. sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 tk. citromlé
- 3 tk. curry fűszerkeverék
- 2 db. babérlevél
- 3 db. marhaleveskocka
- só
- 3 ek. olívaolaj
- 10 csepp Tabasco szósz vagy csilipaprika
- 1.5 l víz
- tálaláshoz 1 ek. natúr joghurt
Elkészítés:
1. A vöröshagymákat kockára, a megpucolt sárgarépákat pedig karikákra vágjuk. Egy edényben 3 ek. olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymákat és a sárgarépákat. Üvegesre pirítjuk.
2. Ezt követően rádobjuk a 2 gerezd fokhagymát egészben, a 2 db. babérlevelet, a 3 db. marhaleveskockát, hozzáöntjük a citromlevet, a curryt és a Tabasco szószt, megszórjuk egy csipetnyi sóval, majd felöntjük másfél liter vízzel és alaposan elkeverjük. Lefedve addig főzzük, míg a répák meg nem puhulnak.
3. Ha puha a répa és az ízek szépen összefőttek, akkor kivesszük a két babérlevelet és egy botmixer segítségével leturmixoljuk. Ízlés szerint lehet hagyni benne néhány sárgarépa darabot, ahogy szeretitek.
4. Egy ek. natúr joghurttal meglocsolva tálaljuk.
És készen is van! Ugye mondtam, hogy nagyon egyszerű? No, de annál ízletesebb! :)Kitűnő ebéd, de akár a hidegebb téli estéken egy finom vacsorát is kezdhetünk vele.Jó étvágyat!
A recept forrása itt található.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése