A mai recept egy tipikusan indiai étel, azon belül is egy autentikus reggeli a sindhi kultúrában. A daal (ejtsd: dal) jelentése sárgaborsó, a pakwan (ejtsd: pákván) pedig a hozzá elfogyasztott ropogós falatkákat jelöli. Hagyományok ide, hagyományok oda, bátran lépjünk túl a reggeli mivoltán, nyugodt szívvel ajánlom vacsorára is vagy akár ebédre - mi például ma harangszóra fogyasztottuk. :) Az elkészítés abszolút nem nehéz, ajánlom azoknak is, akik még nem annyira mozognak otthon a konyhában, s mivel nem tartalmaz húst, vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
(4 személyre)
Daal:
- 1 bögre sárgaborsó (megmosva, legalább 4 órán át áztatva)
- 1 tk. chili (elhagyható)
- 1.5 tk. só
- fél tk. kurkuma
- fél tk. mangopor
- 1 tk. őrölt feketebors
- 1 tk. curry fűszerkeverék
- 2 tk. garam masala
- 2.5 ek. olaj
- fél tk. kömény
- 1 tk. apróra vágott gyömbér vagy 1 tk. gyömbérpor
Pakwan:
- 1 bögre liszt
- 3/4 bögre búzadara
- 1.5 ek. olaj
- fél tk. só
- fél tk. kömény
- víz
- olaj a sütéshez
Pakwan elkészítése:

2. Kissé olajozott felületen vékonyra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Ezután a kis köröket nyújtófával még elvékonyítjuk, s ezáltal nagyítjuk is. Minden egyes korongot mindkét oldalon villával többször megszurkálunk, ezáltal sütésnél nem fognak majd felfújódni. Sütésig letakarjuk őket.
3. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Ha már elég forró, beleteszünk 3-4 pakwant, a serpenyő méretőtől függően. Az első néhány másodpercben mindegyiket kicsit lenyomkodjuk, hogy az olaj teljesen elfedje, így nem tudnak felfújódni. Ezután már szépen sülnek maguktól. A kész ropogtatnivalókat konyhai papírtörlőre szedjük.
Daal elkészítése:
1. Egy lábasba öntjük a megmosott és beáztatott sárgaborsót, s annyi vizet öntünk rá, mely elfedi. Hozzáadjuk a darabokra vágott gyömbért vagy gyömbérport, 1 tk. sót, fél tk. kurkumát, 1 tk. curry fűszerkeveréket, 1 tk. chilit, 1 tk. őrölt feketeborsot, s lefedve főzzük. (Ha esetleg hab képződne, azt folyamatosan eltávolítjuk a tetejéről.)
2. Az első forrástól számított 10 perc után hozzáadjuk a fél tk. mangoport, 2 tk. garam masalát és tovább főzzük.
3. 2 és fél ek. olajat egy másik kis serpenyőben felhevítünk, hozzáadjuk a fél tk. köményt, 1-2 perc "sütés" után a sárgaborsóhoz öntjük.
4. Puhára főzzük.
5. Találásnál a sárgaborsót kis tálkákba szedjük, esetleg korianderrel, erős paprikával díszítjük, s mellé néhány pakwant kínálunk.
Jó étvágyat!
Ui.: Időközben ki is tavaszodott, a jácintom pedig stílusosan március 1-jére ki is nyílt. :) Kár, hogy az illatát nem tudom átadni Nektek... :)
Recept forrása itt található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése